3 Handige tips bij het koken

Home / Blog / Recepten / 3 Handige tips bij het koken

Als je op zoek bent naar iemand die iets van koken weet, praat dan met een voedingswetenschapper. Ze bestuderen de fysica en chemie achter hoe ingrediënten met elkaar omgaan – allemaal in dienst van het maken van de perfecte verjaardagstaart of het opkloppen van net genoeg lucht in een meringue. Ze bekijken voedsel vanuit een ander perspectief en stellen elke stap van het proces in vraag – daarom vinden we het heerlijk om bij hen te komen voor kookadvies.

Tip 1: Houd je pasta tijdens het koken aan de kook.

De meeste mensen hebben gehoord dat pasta in kokend water moet worden gekookt, maar dankzij een video van Reactions (het YouTube-kanaal van de American Chemical Society) weten we nu waarom. Tijdens de eerste paar minuten in de pot laat pasta snel zetmeel in het water vallen en wordt het erg plakkerig. Als het water aan de kook wordt gehouden, “blijven de pasta delen bewegen en blijven ze niet aan elkaar plakken.” Lees meer door de hele video hier te bekijken. (En als je merkt dat je pastawater constant stopt met koken en het een paar minuten duurt om weer op te staan, probeer dan meer water te gebruiken – of voeg minder pasta toe.)

Tip 2: Je kunt je paddenstoelen in water wassen.

De meeste mensen wordt verteld dat paddenstoelen water absorberen, dus ze nemen hun toevlucht tot gewoon borstelen in plaats van ze goed te wassen. Maar J. Kenji López-Alt, auteur van The Food Lab: Better Home Cooking Through Science, weerlegde deze oude mythe met een beetje wetenschap. “Paddestoelen absorberen wel water als je ze wast, maar het is slechts ongeveer 2% van hun totale gewicht”, zegt Kenji. En om dat in perspectief te plaatsen, dat is slechts 1 1/2 theelepel water per kilo paddenstoelen, dus het is echt niets om je zorgen over te maken. Een extra kooktijd van 15 tot 30 seconden is voldoende om die hoeveelheid water af te koken, dus ga je gang en was het vuil eraf.

Tip 3: Een snufje zuiveringszout zorgt ervoor dat gekarameliseerde uien sneller gaar worden.

Een andere geniale tip van J. Kenji López-Alt is om een ​​snufje zuiveringszout aan uien toe te voegen, zodat ze sneller kunnen karamelliseren. ‘Hoe hoger de pH (d.w.z. hoe basischer of alkalischer), hoe sneller de reactie plaatsvindt’, legt Kenji uit. Hij stelt voor om niet meer dan 1/4 theelepel zuiveringszout toe te voegen per pond uien die je kookt, dus zorg ervoor dat je er niet te hardhandig mee bent. Kenji merkt ook op dat uien gekookt met zuiveringszout een beetje zachter zijn, dus houd daar ook rekening mee.

Bekijk ook

Geen Resultaten Gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.