Wat moet je dagelijks eten?

Home / Blog / Voeding / Wat moet je dagelijks eten?

Wat je dagelijks allemaal nodig hebt is soms voor veel mensen nog een grote vraag In dit blog geef ik je hier meer uitleg over.

U moet elke dag de volgende voedingsmiddelen consumeren:

Rijst en alternatieven

Verhoog voor een gezonde voeding uw inname van volle granen of “goede” koolhydraten. Gebleken is dat volle granen het risico op hart- en vaatziekten en diabetes type 2 verlagen, beschermen tegen kankers zoals colorectale en slokdarmkanker en helpen bij gewichtsbeheersing.

Volgens de Nut rition Survey van 2004 consumeerde meer dan de helft van de volwassen bevolking van Singapore voldoende hoeveelheden rijst en alternatieven, maar had slechts 0,2 porties volle granen per dag.

Populaire voedselkeuzes: rijst, noedels, pasta, brood en aardappelen

Gezondere opties: volkorenbrood, bruine rijst, bruine noedels en haver

Fruit en groenten

Kies voor groenten en fruit in verschillende kleuren voor hun fytochemicaliën – chemische verbindingen die chronische ziekten helpen voorkomen en kankerpreventie-eigenschappen hebben. Bijkomende voordelen zijn onder meer een kleinere kans op een hartaanval, beroerte en hoge bloeddruk, en een verminderd risico op oog- en spijsverteringsproblemen.

Gezondere opties: verschillende soorten fruit en groenten in verschillende kleuren, zoals een appel, peer, sinaasappel, een stuk papaja of watermeloen of druiven; bladgroenten, of niet-bladgroenten zoals wortels of tomaten

Vlees en alternatieven

Vermijd bewerkte voedingsmiddelen zoals hotdogs of vleeswaren die verband houden met een hoger risico op kanker, hartaandoeningen en diabetes.

Beperk eieren tot niet meer dan drie tot vier per week, omdat de dooier veel cholesterol bevat. Inwendige organen zoals lever en darm bevatten ook veel cholesterol, zegt Dr. Phoon.

Populaire voedselkeuzes: rood vlees zoals rundvlees en schapenvlees, volle melk

Gezondere opties: wit vlees zoals kip en vis, tofu, magere melk

Goede vetten, slechte vetten

Kies ‘goede’ vetten (enkelvoudig onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetten) in plaats van ‘slechte’ vetten (verzadigde en transvetten) die het risico op coronaire hartziekten en beroertes vergroten. Drie van de acht Singaporezen overschrijden de aanbevolen inname van minder dan 300 mg vetten.

Populaire voedselkeuzes: kokosmelk (bijv. In curry of laksa), roti prata en gefrituurd voedsel

Gezondere opties: zachte margarine, plantaardige oliën zoals olijfolie, koolzaad, zonnebloem, soja en maïs, gestoomd of gebakken voedsel

Zout

Verminder zoutinname. Negen van de tien Singaporezen overschrijden de dagelijkse natrium limiet van 2000 mg, volgens de Health Promotion Board.

Een hoge zoutinname wordt geassocieerd met een significant verhoogd risico op beroerte en totale hart- en vaatziekten, blijkt uit een onderzoek in het British Medical Journal (2009). Onderzoek suggereert ook dat het verminderen van de zoutinname het calciumverlies uit botten dat bij veroudering optreedt, zou kunnen vertragen.

Populaire voedselkeuzes: instant noedels, ingeblikt voedsel en sauzen

Gezondere opties: vers voedsel. Gebruik minder zout, saus of jus. Maak je soep niet af

Suiker

Vermijd een suikerrijk dieet, omdat dit kan leiden tot gewichtstoename en cariës.

Populaire voedselkeuzes: frisdrank, bubble tea, koffie / thee met suiker of gezoete gecondenseerde melk

Gezondere opties: kies voor dranken zonder suiker, zoals gewoon water (met of zonder geperst citroen of limoen), “nul” of “lichte” frisdrank, koffie / thee zonder suiker of met

 

Bekijk ook

Geen Resultaten Gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.